NO LIMIT
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue. 
HomeTražiLatest imagesRegistracijaLogin

 

 Damavand 2009

Go down 
AutorPoruka
t_bejbe
Glavna u maloj raji
Glavna u maloj raji
t_bejbe


Broj komentara : 373
Age : 38
Location : Sarajevo
Registration date : 2007-08-21

Damavand 2009 Empty
KomentarNaslov komentara: Damavand 2009   Damavand 2009 Icon_minitimeTue Jun 16, 2009 11:22 am

Ove godine u planu je organizacija ekspedicije na najviši vrh Irana – Damavand visok 5.671 m/nv, sa jednim članom našega Kluba – Kalajdžisalihović Harisom.

Damavand 2009 Mount_Damavand_and_birds


Najviši vrh države Iran nalazi se 80km sjeverno od njenog glavnog grada, Teherana. Cijeli masiv je vulkanskog porijekla uz donji rub Kaspijskog jezera, sa najvišim vrhom Damavandom. Vrh sa aspekta težine se smatra laganim za uspon iako velike poteškoće predstavlja visina koju vrh dostiže. Poznato je da parcijalni pritisak atmosfere opada sa porastom visine, pa kiseonik koji je prisutan u zraku (a kojeg ima i više nego na razini mora zbog O3 veze ) nije moguće u potpunosti iskoristiti, već samo jedan njegov dio. Za privikavanje ljudskog organizma na ove visine potrebno je veliko iskustvo u poznavanju planine, poznavanju vlastitog organizma, klimatskih faktora, utjecaja visine, načina prehrane i preventive liječenja. Nerijetki su ljudski pokušaji da ovako, na izgled lagan vrh, počnu osvajati bez ikakvog znanja o prethodno rečenom, pa dolazi do kolapsa, često i do smrti članova ekspedicije, a čemu usljed visine prethode plućni i/ ili moždani edem.

Haris Kalajdžisalihović (27), diplomirani inžinjer građevinarstva, registrovani je samostalni alpinista koji je do sada imao zavidno iskustvo u vezi planinarstva, visokogorstva i alipinizma. Samo navodimo neke od njegovih uspjeha do sada:

* Mont Blanc 2000. god. (vrh 4807 m) - Evropa, Francuska - Alpe
* Aconcagua 2003. god. (vrh 6962 m) – Južna Amerika, Argentina - Andi
* Jbal.Toubcal 2004. god. (vrh 4165 m) - Afrika, Maroko
* Matterhorn 2005. god. (vrh 4478 m) - Evropa, Švicarska - Alpe
* Ama Dablam 2007. god (vrh 6856 m) - Azija, Nepal - Himalaya

Osim ovih vrhova Haris je obišao veliki broj bosanskohercegovačkih planina i izvršio značajan broj uspona, velikih do ekstremnih teškoća, na stijenama BiH.

Na svim svojim expedicijama je snimio filmove koji su bili puštani na lokalnim televizijama (Kantonalna, Federalna, Pink, NTV 99, NTV Hayat,...). Dobitnik je Zlatne planinarske značke, registrovani je alpinista Planinarskog saveza BiH, učesnik nekoliko takmičenja iz raznih oblasti sa osvojenim prvim mjestima:

* Državno prvenstvo u sportskom penjanju, 2004 godine
* Pustolovna utrka (suhi triatlon, trka 60km) Skakavac, 2004. godine
* Međunarodno takmičenje u brzinskom penjanju Babin Zub, 2003. godine (do sada rekordno vrijeme od 9 min 19 sec)

Ove godine planira odlazak na najviši vrh Irana, te bi svoju, do sada, desetogodišnju karijeru bavljenja alpinizmom volio krunisati jednim visokim vrhom poput ovoga uz zajedničku fotografiju sa vrha.
Na vrh Go down
http://www.nolimit.co.ba
 
Damavand 2009
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
NO LIMIT :: No limit :: Ekspedicije-
Idi na: